lauantai 22. helmikuuta 2014

Parasta pataleipää

Helmikuun viimeisen viikonlopun kunniaksi päätin kokeilla niin paljon kehuttua pataleipää. Alkuperäinen resepti löytyy monesta lehdestä ja blogista, mutta itse päätin lisätä taikinaan kaurahiutaleita ja porkkanaa toivottavasti pian alkavan kevään kunniaksi. Leipä oli todella vaivansa väärti: taikina valmistui kuin itsestään yön aikana, eikä vaivausvoimaa tarvittu ollenkaan. Tätä kannattaa todellakin kokeilla, kun mieli tekee ihanaa tuoretta leipää!


Porkkanainen pataleipä


2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
reilu dl kaurahiutaleita
3½ dl 42-asteista vettä
2 porkkanaa raastettuna

Sekoita suuressa kulhossa vehnäjauhot, suola, kuivahiiva ja kaurahiutaleet. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita vesi ja porkkanaraaste jauhoseokseen, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön yön yli noin 12-18 tunniksi.


Kun leipähimo seuraavana päivänä iskee, kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, pyöräytä palloksi ja jätä liinan alle kohoamaan. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen ja laita pata heti uuniin puoleksi tunniksi. 


Ota pata uunista, heitä taikinapallo pataan ja laita pata takaisin uuniin kansi päällä. Paista 30 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Herkuttele lämpimänä voin kanssa.


1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!