torstai 13. kesäkuuta 2013

Grillijuhannusta odotellessa...

Loput raparperinvarret saivat kyytiä, kun tajusin juhannuksen olevan jo ihan pian. Keskikesän grillijuhlia varten keittelin raparperichutneytä ja lisäksi paholaisen hilloa odottamaan mehukkaita grilliherkkuja vierelleen. Chutney on keittiössäni uusi tuttavuus, mutta paholaisen hilloa olen tehnyt ennenkin. Testatkaapa grillattua kananfilettä, vuohenjuustoa ja paholaisen hilloa yhdessä - lupaan, ettei makunautinto siitä paljon enää parane!

Raparperichutneyn ohjeen bongasin Ylen Olotila-sivuilta ja arvaatte varmaan, minkä takia juuri tämä ohje päätyi testattavaksi. Kyllä, siihen tuli kardemummaa. :) Oma versioni reseptistä on tässä:

Raparperichutney

1 litra raparperin paloja
2 isoa omenaa (Jonagold)
3 isoa punasipulia
1 punainen suippopaprika
4 valkosipulin kynttä
2 chilipalkoa
0,5 dl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 tl maustepippuria
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl kardemummaa
1 tl jauhettua kanelia
1 dl väkiviinaetikkaa
0,5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä

Tee chutney paksupohjaisessa kattilassa. Kuori ja pilko raparperit, omenat, sipulit ja paprika. Hienonna valkosipuli, chili ja inkivääri. Freesaa öljyssä sipulit, valkosipuli ja chili. Lisää muut aineet ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Anna jäähtyä hetki ja purkita kuumennettuihin lasitölkkeihin. Säilytä jääkaapissa ja tarjoa grillatun possun kanssa.

Käyttämäni paholaisen hillon ohje on Dansukkerin sivuilta. Itse tein hillon ihanista tuoreista kotimaisista tomaateista kaltaten ja silppusin sekaan 7 punaista chiliä. Kannattaa muuten olla fiksu ja käyttää chiliä käsitellessä käsineitä, itselläni sormenpäät polttelevat edelleen ja muistuttelevat tyhmyydestä. Myös piilolinssien laittaminen aamulla sai aikaan mukavia tuntemuksia silmissä... Tässä vielä ohje:

Paholaisen hillo

800 g tomaatteja
400 g (n. 3 kpl) punaisia suippopaprikoita
7 punaista chiliä
8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, poista kovat kantaosat ja leikkaa tomaatit pienehköiksi paloiksi. Pane tomaattilohkot paistokasariin. Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Silppua kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Paholaisen hillon kanssa en pystynyt odottamaan juhannukseen asti, vaan sitä oli päästävä herkuttelemaan ennakkoon. Niinpä iltapalaksi söimme tänään vuohenjuustotoastit rucolan ja paholaisen hillon kera.


Vuohenjuustotoast kahdelle

2 siivua paahtoleipää
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
100 g vuohenjuustoa
pieni nippu rucolaa
paholaisen hilloa

Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa tai paistinpannulla. Kuori valkosipulin kynsi, halkaise se ja hiero puolikasta leipäviipaleiden pintaan. Leikkaa leivät kolmioiksi. Pirskauta niiden pinnalle hiukan oliiviöljyä. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi ja kuumenna nopeasti kuumalla pannulla. Kokoa lautaselle pinoon rucolaa, leipä, juusto, paholaisen hilloa, toinen leipä ja koristeeksi rucolaa. Pirskauta oliiviöljyä vielä halutessasi annoksen päälle. Nauti hyvässä seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!