Vappumunkit
n. 40 kpl
5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1,5-2 dl sokeria
1-2 rkl kardemummaa
13-16 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1,5 l auringonkukkaöljyä paistamiseen
sokeria
Lämmitä
maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva, suola,
sokeri ja kardemumma. Lisää jauhot vähitellen taikinaa vaivaten. Lisää
lopuksi pehmeä voi ja sekoita. Anna taikinan kohota rauhassa
kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sopivan kokoisia palloja ja jätä ne
kohoamaan leivinliinan alle.
Lämmitä
öljy kuumuutta kestävässä astiassa 180-asteiseksi. Tee taikinapalloon
sormella reikä ja pyöräytä sitä pari kertaa sormen ympärillä, jotta
reikä suurenee. Laita rinkula reikäkauhan päälle ja laske varovasti
kiehuvaan öljyyn. Anna paistua kullanruskeaksi molemmilta puolilta.
Nosta kypsät munkit talouspaperilla vuoratun lautasen päälle ja anna
olla hetken, jotta liika rasva imeytyy paperiin. Pyöräytä munkit vielä
lämpimänä sokerissa ja nauti siman ja hyvän seuran kera.
Taikina sai kohota rauhassa sillä aikaa, kun leipuri kävi salilla tapaamassa jalkaprässiä. Hyvin nousi - sekä taikina että prässi. :)
Munkkien paistoastiana ehdoton on mummilta lahjaksi saatu valurautapata. Digitaalisen paistomittarin avulla öljyn lämpötilaa on helppo seurata koko paiston ajan.




Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!