maanantai 6. toukokuuta 2013

Vappumunkit

Munkit kuuluvat vappuun kuin rusinat simaan. Tänä vuonna sima hankittiin pullotettuna Prisman kylmäkaapista, joten munkit oli ehdottomasti paistettava itse. Taikinan tein äidin parhaalla pullareseptillä ja kypsennykseen testasin auringonkukkaöljyä telkkarista bongatun Marttojen paistorasvatestin perusteella. Lopputuloksena oli päältä rapeita, sisältä ihanan kuohkeita ja reilusti kardemummalla maustettuja vappuherkkuja.

Vappumunkit

n. 40 kpl
5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1,5-2 dl sokeria
1-2 rkl kardemummaa
13-16 dl vehnäjauhoja
150 g voita

1,5 l auringonkukkaöljyä paistamiseen
sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhot vähitellen taikinaa vaivaten. Lisää lopuksi pehmeä voi ja sekoita. Anna taikinan kohota rauhassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sopivan kokoisia palloja ja jätä ne kohoamaan leivinliinan alle.

Lämmitä öljy kuumuutta kestävässä astiassa 180-asteiseksi. Tee taikinapalloon sormella reikä ja pyöräytä sitä pari kertaa sormen ympärillä, jotta reikä suurenee. Laita rinkula reikäkauhan päälle ja laske varovasti kiehuvaan öljyyn. Anna paistua kullanruskeaksi molemmilta puolilta. Nosta kypsät munkit talouspaperilla vuoratun lautasen päälle ja anna olla hetken, jotta liika rasva imeytyy paperiin. Pyöräytä munkit vielä lämpimänä sokerissa ja nauti siman ja hyvän seuran kera.


Taikina sai kohota rauhassa sillä aikaa, kun leipuri kävi salilla tapaamassa jalkaprässiä. Hyvin nousi - sekä taikina että prässi. :)


Munkkien paistoastiana ehdoton on mummilta lahjaksi saatu valurautapata. Digitaalisen paistomittarin avulla öljyn lämpötilaa on helppo seurata koko paiston ajan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!